Search

pondelok 21. októbra 2013

Kráľovská aféra

Skvelý nový film natočený v roku 2012, ktorý som objavila vďaka televíznemu programu. Som rada, že sa aj on dočkal filmového spracovania. Pred rokmi som ho čítala v jednej knihe a páčil sa mi, ale potom, ako som videla film, ma oslovil ešte viac. 

Ide o vášnivý, zakázaný príbeh lásky medzi dánskou kráľovnou Karolínou Matildou Hannoverskou a osobným lekárom jej manžela doktorom Johannom Friedrichom Struenssem. Dej sa odohráva v 70. rokoch 18. storočia prevažne v Kodani. 

Karolína Matilda je ešte mladé dievča, keď ju vydajú za dánskeho kráľa Kristiána VII. Vo svojom veku si neuvedomuje kráľovu ťažkú duševnú chorobu. Vie len, že je na zbytok života pripútaná k človeku niekedy melancholickému, niekedy slabému a nerozhodnému, ale inokedy veľmi násilnému a agresívnemu. V momente keď krajine porodí dediča, akékoľvek styky medzi manželmi sa prerušia. 

Kristián odchádza na cestu po Európe a vracia sa so svojim novým osobným lekárom Johanom Struenssem. Starší muž je vzdelaný, inteligentný a rozvážny. Jeho duchaplnosť, cit pre modernú dobu aj osvietenské myšlienky zaujmú mladú kráľovnú, ktorá spočiatku netajila odpor voči novému členovi ich domácnosti. Struensse má na Kristiána obrovský vplyv, ktorý zo začiatku využíva najmä na to, aby mladému mužovi jeho chorobu čo najviac uľahčil.

Príťažlivosť medzi kráľovnou a doktorom sa však stupňuje až napokon vyvrcholí v tajnej afére, ktorá vedie k postupnej zmene aj vo vzťahu s Kristiánom. Struensse začne svoj vplyv využívať aj pre politické ciele. Kristián sa vďaka nemu začne viac angažovať v kráľovskej rade a príjmu sa mnohé zákony, ktoré krajinu posunú míľovými krokmi vpred k modernému osvietenstvu. 

Intrigy v rade sa však stupňujú tiež, lebo nie každému sú pochuti nové reformy. Netrvá dlho, než sa vytvorí odbojná klika v centre s kráľovou nevlastnou matkou, kráľovnou vdovou Juliánou. Tá rovnako sleduje len vlastné ciele - na trón chce namiesto slabomyseľného Kristiána dosadiť svojho vlastného syna, za ktorého by sama vládla.

Keď Karolína opäť otehotnie a porodí dcéru Lujzu Augustu, je to len vodou na mlyn pre všetkých
neprajníkov a intrigánov. Pravdu, a teda, že malá princezná je v skutočnosti dcérou Johana Struensseho rýchlo využijú na to, aby popudili kráľovstvo proti panovníčke, lekárovi aj kráľovi.

Ideály osvietenstva sa rúcajú ako domček z karát a spolu s nimi padá aj vášnivý vzťah kráľovnej a Struensseho. Kráľ sa stáva bábkou v rukách kráľovskej rady, ktorá ho prinúti podpísať Struensseho popravu aj kráľovnino vyhostenie. 

Eskortujú ju do Nemecka, kde má stráviť zbytok svojho života. Struenseho mučením a podvodom prinútia uznať pochybenie vo vláde a odvolať všetky svoje predchádzajúce myšlienky. 
Popravia ho spolu s priateľom Brantom pred očami celého obyvateľstva.
Karolína Matilda prežila v exile len päť rokov, než podľahla chorobe. Pred smrťou píše list svojim deťom, ktoré ju nepoznajú a v ňom opisuje svoj príbeh tak, ako sa naozaj stal.

Film je podľa toho natočený retrospektívne, podobne ako veľa iných historických filmov. Výborné herecké obsadenie zabezpečili Mads Mikkelsen a Alicia Vikander v koprodukcii medzi Dánskom, Švédskom a Českou republikou. 
Bola som veľmi spokojná a po zhliadnutí som usúdila, že sa radí k môjmu osobnému Top zoznamu historických filmov. Nemám im čo vytknúť ani po historickej stránke ako človek, ktorý pozná skutočnú predlohu. Pozitívom je tiež, že sa vošli do priemerného času jedného celovečerného filmu a narozdiel od ostatných podobných spracovaní nie je rozdelený do dvoch dielov. 
Ak by som mala bodovať tak 10/10 a to je u mňa vysoké ocenenie :)

P.S.: Oplatí sa prečítať aj skutočný historický príbeh, ale ak sa k nemu dostanete, odporúčam predtým pozrieť film. Doktora si predstavíte lepšie než v skutočnosti vyzeral ;)

1 komentár:

  1. Som rada, že sa tento pekný film dostal aj k tebe :) Ja som sa k nemu dostala vďaka jednému fan videu, ktoré ma natoľko zaujalo (výborne zostrihané, pekná hudba ) že som si musela o filme zistiť viac. Keď som si vyhľadala o čom to je musela som to vidieť, akú takú predstavu o historickej udalosti som mala.

    P.S. Pochopila som správne, že Hannibal je ďalší seriál, ktorý máme spoločný?? + Viem že nekomentujem, prepáč, ale poviedku Sins of the Siblings čítam! :) Ako vždy páči sa mi tvoj štýl aj dej.
    Prajem pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť