Search

štvrtok 24. októbra 2013

Hannibal

Človek, ku ktorému by ste nechceli ísť na večeru!

Nový seriál, ktorý som objavila a pozrela v priebehu tohto týždňa. Vedela som o ňom už dlhšie, ale skutočne som si myslela, že je to niečo historické. No čo už by historikovi napadlo, keď sa povie Hannibal? :D
Ale po pozretí Kráľovskej aféry som našla určitý potenciál v Madsovi Mikkelsenovi. Dve roly, v ktorých som ho tento týždeň videla nemohli byť odlišnejšie, ale musím mu gratulovať k výbornému stvárneniu obidvoch z nich.

Hannibal je kriminálka s VEĽMI podstatnými a ČASTÝMI prvkami hororu, brutality a násilia (povedala by som, že v určitých smeroch je to zvrhlé, ale zase nechcem nikoho strašiť ;) Podľa mňa nevhodné pre maloletých a ľudí so slabšou povahou alebo žalúdkom. Je to príbeh bývalého psychológa FBI Willa Grahama, ktorý má dar neuveriteľnej empatie. Vďaka tomu sa dokáže vcítiť do myšlienok vraha. Kvôli problémom, ktoré to však so sebou prináša sa stiahol z terénu a pracuje ako učiteľ. Prednáša budúcim agentom vo výcviku. Keď sa však objaví komplikovaný prípad miznúcich dievčat, Jack Crawford nutne potrebuje Willove schopnosti. Aby predišiel akýmkoľvek budúcim problémom a Willovi prácu čo najviac uľahčil príjme nového psychiatra, uznávaného odborníka, ktorého mu odporučí psychologička doktorka Alana Bloomová, doktora Hannibala Lectera.

Doktor Lecter má so zločinom svoje skúsenosti, o ktorých nikto netuší. Za uhladeným zovňajškom v dokonalom obleku sa ukrýva myseľ brilantného kanibalistického masového vraha. Svoje "hobby" však dokáže ukryť tak dobre, že ani pri dlhodobej spolupráci s FBI naňho nikdy nepadne ani tieň podozrenia.

Jeho vzťah s Willom sa vyvíja a kolíše na hranici medzi pacientom a priateľom. Puto, ktoré ich spája je veľmi špecifické a Will si pritom neuvedomuje, že sa stal objektom majstra manipulátora. Hannibal využíva jeho myseľ, zahráva sa s ňou a tají Willovu skutočnú diagnózu, keď sa uňho začnú objavovať záchvaty, poruchy pamäte a straty vedomia. 

Perfektnou manipuláciou dosiahne takmer jeho zrútenie a pod tlakom jeho vplyvu Will uverí, že spáchal zločiny, ktoré si sám nepamätá. Dostane sa až do väzenia, kolegovia a priatelia o ňom pochybujú a jediným, kto v neho zdá sa verí, je Hannibal Lecter.

Okrem Willa má Lecter veľmi špecifický vzťah so svojou psychiatričkou, doktorkou Bedeliou du Murier. Traumatický zážitok z minulosti, keď ju jeden z jej pacientov napadol, ju prinútil skončiť s praxou a utiahnuť sa do súkromia. Hannibal ostal jej jediným pacientom a čiastočne pred ňou aj odkrýva niektoré svoje pocity. Ich vzťah dáva tušiť niekoľko otáznikov a najpodstatnejším je: Pozná doktorka skutočnú povahu svojho pacienta? Ako to skutočne bolo s jej útokom? A jedna podstatná pre mňa - Však ona veľmi dobre vedela, čo vkladá do úst keď s Hannibalom večerala? :D

To posledné bola vsuvka, ale nemohla som si pomôcť. Výraz na jej tvári si tú otázku priam žiadal. Prežúvala asi s rovnakým pôžitkom ako jej hostiteľ.

Ešte sa vynára otázka smerom k doktorke Bloomovej. Jej vzťah s doktorom Lecterom je iný než bežná pracovná známosť. Určite mali spoločnú minulosť, len by bolo zaujímavé vedieť, či obojstrannú alebo jednostrannú a ak jednostrannú, tak čiu?

Seriál má zatiaľ jednu sériu, ktorá pozostáva z trinástich častí a podľa internetu sa na budúci rok očakáva pokračovanie v druhej sérii. Názov každej jednej epizódy je podľa konkrétneho typu francúzskeho chodu na jedálničku. Čítala som aj, že v ďalšej sérii by sa malo objaviť sushi. Radšej nepremýšľam nad tým, ako to chce podávať, keďže sushi sa pôvodne pripravuje zo surových rýb on práve rybám neholduje.

Napriek okolnostiam "nákupu potravín" (berte to ironicky, sarkasticky, ako len chcete) je podľa mňa z celého seriálu aj tak najpozoruhodnejšie pozorovať Hannibala v kuchyni. Spôsob akým jedlá pripravuje je fascinujúci. Zmysel pre detailnosť, preňho taký typický, sa kombinuje so zmyslom pre krásu, ktorá je v absolútnom protiklade k jeho povahe. 

Podľa mňa dôvodom prečo ho neodhalili (okrem Willa) a ani ho nikto nepodozrieva je preto, že nie je obyčajný vrah. Nie je ani psychopat. Napriek tomu, že je manipulátorom, nejde o pretvárku. Jeho myseľ je geniálna, je to bývalý chirurg so schopnosťou pochopiť fungovanie ľudskej mysle. Dokáže prejaviť empatiu, aj emócie - ale len natoľko, nakoľko ich potrebuje. Život, ktorý vedie preňho nie je úchylka, ktorú by tajil - je to životná filozofia, životný štýl.

Napríklad niekoľko jeho citátov:
"Ľudské emócie sú darom od našich zvieracích predkov. Krutosť je dar, ktorý si ľudstvo dalo samo."
"Bohu sa musí zdať zabíjanie dobré... On to robí neustále... a nie je človek stvorený na jeho obraz?"

Napokon raz nebude najdesivejšou scénou odhalenie doktora Lectera a vedomie, že mali sériového vraha neustále vo svojej blízkosti, bude to uvedomenie si, koľko krát uňho všetci boli na večeri :DD

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára