Search

sobota 11. mája 2013

The Borgias 3x03 & 3x04 - Dojmy a postrehy



Je neuveriteľné, ako so mnou internet občas nespolupracuje. Až po týždni sa mi podarilo nájsť štrvtú epizódu. Páčila sa mi, lebo stále viac sa pridŕžajú historických udalostí. Oproti prvým dvom sériam je to vierohodnejšie s literárou dokumentáciou. Predtým bolo dosť veľa vecí vymyslených, respektíve prikrášlených, či upravených tak aby pasovali do seriálu a možno ho aj oživili.
 
Teraz však prichádza skutočná história čo oceňujem. Príchod Cateriny Sforzy do Ríma bol naozaj trúgfalý vzhľadom na okolnosti - hoci zrovna to sa skutočnosti trochu vymyká. Ale veď niekto musí hrať aj záporné postavy. Rozhodne to priam prekvitá intrigami, zvlášť keď vyšlo najavo, že ju pozval neapolský kráľ Ferdinand. Čo si chcel dokázať je síce záhadou, ale prečo sa nepochváliť dobrými stykmi v Romagni a vyhodiť tak pápežovi na oči, že má aj iných spojencov okrem neho a postaviť sa mu by nemuselo dopadnúť víťazstvom Ríma.
 
Trochu to premiešam aj so štvrou časťou, keďže súvislosti pasujú a môžem povedať, že pápežovi sa črtá ďalší nepriateľ - akoby ich už beztak nemal požehnane. Francesko Gonzaga, vojvoda z Mantovy. Požiadať ppeža o anulovanie manželstva na základe nevery svojej manželky s Jeho Svätosťou, to chce guráž. Radšej pomlčím o tom, ako nám história o pár rokov neskôr dokazuje jeho pomer s pápežovou dcérou Lucréziou počas manželstva s Alfonsom d´Este.

 
Irónia je silná zbraň. Ďalšou historicky doloženou udalosťou sú orgie, hoci zrejme prebehli aj s prítomnosťou pápeža a jeho syna a aj bez popudu La Belly. Tu to podali ako premyslený a rafinovaný plán, ako si udržať moc nad novo vymenovanými kardinálmi. A že Alessandro Farnese bol ako jedniný neprítomný nie je vôbec nápadné :D Poviem to opäť, ach tie intrigy.
 
Kardinál Versuchi (snáď sa to tak píše) ma prekvapil. Nečakala som, že sa zabije sám. Pôsobivejšie by bolo, keby to spravil Micheletto, no ale jeho posledné slová boli pravdivé. Ublížil Alexandrovi tam, kde to bolí najviac. V jeho peňaženke. Niekedy však mám pocit, že tá je aj tak prázdna. Stačí pozrieť ako sa každú chvíľu chudák pápež snaží zohnať peniaze na to, či ono. Aj veľký povyk kvôli správe z Benátok a potrebe križiackej výpravy nie je nič viac než šikovný úskok ako získať peniaze, lebo nič nie je zadarmo. Všetci boli nadšení, kým neprišli účty.
 
Cesare a Lucrezia sú zaujímavá kapitolka. Čítam si komentáre na fb a keď si spomeniem na trailer k tretej epizóde, ktorý hovoril: To, na čo ste čakali Narážajúc na noc, ktorú spolu strávili tak hahaha.
Vzhľadom na to, že obaja sú momentálne odlúčení a Cesare sa má ženiť kolujú smutné komentáre o tom, aká je škoda že ich vzťah skončil ešte skôr než začal. Ja mám však iný názor.
 
To, čo sa medzi nimi odohralo bol len začiatok zaujímavého vývoja udalostí. Lucrezia bola tá, ktorá iniciovala prvú noc a neverím, že sa vzdá zakázaného ovocia, ktoré raz ochutnala. Bude chcieť viac. Ak si však nedá pozor tak to nebude len tiché šepkanie skrz Itáliu, ale veľmi hlasný krik. Výčitky na jej tvári a vyhýbanie sa Cesareho pohľadu je také zjavné, že raz to niekomu udrie do očí a bude z toho ten slávny škandál o ktorom nechce žiaden autor písať, čo je fakt zaujímavé vzhľadom na množstvo literatúry, ktorá je o nich publikovaná :)
 
Cesareho rozhorčenie nad požiadavkou kráľa Ferdinanda bolo tiež niečo viac než len bratská láska. Prekvapil ma však postoj pápeža. Jasné, Cesare nebol nadšený nad tým, že niekto spochybňuje česť jeho sestry (odhliadnuc od faktu, že on bol tou príčinou) ale takýto postup bol pri sobášoch v stredoveku celkom bežný. U kráľovských rodín sa praktikoval dokonca aj v 19. storočí, tak načo ten povyk.
Nik ma však nepresvedčí, že Lucreziino rozhodnutie, aby jej svedom pri zavŕšení manželstva bol práve Cesare nebol aktom čírej pomsty za to, že tomu nezábranil.
A mocný Cesare Borgia plakal ooh :D Kto by to bol povedal.
Musím však povedať, že vzápätí sa však pochlapil keď veľmi jasne a veľmi hrozivo povedal kráľovi, aby vypadol z jeho domu. Hoci to technicky nie je jeho dom.
 
Teším sa na opätovné súrodenecké stretnutie po jeho návrate z Francúzska, lebo nech si hovorí čo chce o šťastnej budúcnosti keď sa vráti neodolá :) Plus dúfam, že sa budú pridŕžať histórie a jeho manželka Carlota ostane pekne krásne v milovanom Francúzsku.
 
Keď už teraz nie je Cesare kardinálom musím prihodiť aj pochvalné slovko ku kardinálovi Sforzovi. Páči sa mi akou šedou Eminenciou a pápežovým tieňom sa stál. Len nech jeho zmysel pre lojalitu nezakolíše, inak si to u mňa pokazí. Ale zatiaľ fajn.
 
Na záver ešte Alfonso. Znova sa zopakujem, ale on je úbohou výhovorkou pre muža nielen na svoju dobu (ktorý muž v 15. storočí vstupoval do manželstva ako panic??!) ale tak všeobecne. Je priam do očí bijúce, že je len bábkou v rukách svojho bratranca. Buď nech sa presadí a osamostatní alebo nech ho radšej čím skôr zabijú. Aj tak má zomrieť po dvoch rokoch manželstva na Cesareho príkaz tak čo na tom.
 
Na konci druhej série bol celkom sympaťák, ale teraz to ide z kopca. Akoby stále iba fňukal a ani sám nevedel čo chce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára