Search

utorok 7. mája 2013

Sara Poolova - Jed

Nová kniha, ktorú som dnes dočítala.
Pre zaujímavosť, tu je link na martinus: http://www.martinus.sk/?uItem=135587
 
Ďalší prírastok do mojej stále sa rozširujúcej zbierky renesančnej literatúry. To som ja. Keď sa do niečoho pustím, zvyčajne to robím vo veľkom a moja momentálna (a vyzerá aj na dlhodobú) láska k renesancii sa prejavuje aj na knihách. Nedávno som musela popresúvať police, aby mi všetko vošlo, našťastie miesto nie je to, s čím by som mala problémy.
 
Možno si ju niekedy odfotím, keď sa mi ju podarí celú zaplniť. Zatiaľ som v polovici ;)
 
V každom prípade, moja recenzia na knihu je trochu dlhšia, ako tých niekoľko riadkov, ktoré sú na martinuse. UPOZORNENIE: Článok prezrádza dej!
 Dej sa odohráva v roku 1492, teda v čase keď Krištof Kolumbus objavil Ameriku. Tento konkrétny objav je viac rozvinutý v druhom pokračovaní knihy (Zrada Borgiovcov), ktorú som spomínala v článku minulý mesiac, teda apríl.
Podstatným faktom Jedu je smrť pápeža Inocenta VIII. vďaka čomu sa uvoľní stolec svätého Petra a nastáva krutý a neľútostný boj o privilegované postavenie. Keďže je to Rím a renesancia konkláve a prípravy, ktoré mu predchádzajú pripomínajú skôr strategický rozohratú šachovú partiu, kde jediný chybný krok môže znamenať konečnú prehru, či dokonca smrť.
 
Príbeh je podaný v prvej osobe, očami hlavnej hrdinky, mladej ženy Francesky Giordanovej, ktorej otec pracoval vyše desať rokov ako travič v domácnosti kardinála Rodriga Borgiu. Po jeho náhlej a brutálnej smrti, Franceska prevezme jeho miesto keď otrávi súčasného kardinálovho traviča. Je odvážna, inteligentná a v neposlednom rade krásna, keďže zaujme aj Borgiovho syna Cesara a stane sa jeho milenkou rovnako ako blízkou priateľkou mladej Lukrécie.
 
Jej ambíciou a dôvodom prečo chcela miesto v kardinálovej domácnosti je túžba pomstiť smrť otca. Hneď na začiatku ju čaká ťažká skúška - dokončiť, čo otec začal a teda zavraždiť Inocenta VIII. tak aby jeho smrť vyzerala ako prirodzená, čím by sa ideálnym kandidátom na nového pápeža stal práve Borgia.
 
Je to neľahká úloha, ale napriek všetkému nie nemožná - viac neprezradím :p
 
Franceska sa stretáva so svojím úhlavným nepriateľom, šialeným kňazom Morozzim, ktorého dolapenie sa pre ňu stane životným cieľom najmä keď vysvitne, že je príčinou smrti jej otca, aj keď priamo on ho nezabil.
 
Celkovo je kniha výborne napísaná. Možno občas viac opisu, ale nikdy ma nenudila. Dívať sa na dej očami mladej travičky je pútavé a často približuje aj každodennú rutinu svojho povolania, hoci autorka si uvedomuje, že nemôže písať podrobnosti, preto sú Franceskine myšlienky často zastavované a prerušované. A nie, jej každodennou prácou nie je zabíjať ľudí -> sklamaní :D :D ??
 
Intrigy, konšpirácie, úplatky ale aj neočakávané prekvapenia ovládajú Rím každý deň. Máme dokonca možnosť nahliadnuť do renesančného konkláve, ktoré je podľa mňa celkom výstižne opísané, aj keď ide o fiktívny román.
 
V každom prípade neľutujem, že som si túto knihu kúpila, aj keď som to vlastne neplánovala. Je to príjemné čítanie, ktoré mi pomohlo prečistiť hlavu medzi učením :)
Odporúčala by som každému kto chce zrelaxovať pri dobrej knihe a trochu ho aj bavia dejiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára