Search

streda 31. októbra 2012

Happy Halloween

Napriek tomu, že na Slovensku, alebo všeobecne v Európe sa tento sviatok neslávi a je považovaný skôr za americký výstrelok, osobne si myslím, že vyrezávané tekvice majú niečo do seba. V podstate je to americká verzia našich Dušičiek. Raz by som chcela zažiť Halloween so všetkým, čo k tomu patrí. Kostým, tekvica, netopiere a bosorky a samozrejme kopa sladkostí :DD
 
Okrem toho, že na Halloween sa púšťajú strašidelné filmy, vyrezávajú tekvice alebo rozdávajú sladkosti ma zaujímalo odkiaľ tento sviatok pochádza a čo mu predchádzalo. Čo je vlastne Halloween? Pri tejto príležitosti som trochu posondovala na internete. Chcete vedieť aj vy?

Halloween a pohania
 
31. október sa v maskách slávi najmä v západnom svete, čiže USA, Kanade, Portoriku, v Austrálii, na Novom Zélande, ale aj v Spojenom kráľovstve či Írsku. Je to pohanský sviatok, ktorého názov znel pôvodne Halloweenen - predvečer všetkých svätých. Kedysi dávno ho oslavovali najmä Kelti. Samozrejme, vtedy sa volal inak - Samhain. Bol to prelom starého a nového pohanského roka. Bol to významný sviatok, ktorý zároveň označoval začiatok nového "temného" ročného obdobia, čiže zimy. Ľudia zberali úrodu a pripravovali sa na chladné dni. Súčasťou tohto sviatku bola obeta pohanským bohom v podobe zabitého zviaraťa (občas aj človeka). Takto si obyvatelia keltských dedín chceli zaistiť priazeň bohov.
 
Sviatok Samhain bol tiež označovaný ako deň, kedy sa hranica medzi svetom živých a mŕtvych stáva najtenšou a takzvané "dvere" medzi svetmi sa otvárajú. Duše zosnulých sa na chvíľu mohli vrátiť do nášho sveta. Ľudia uznávali rôzne rituály, ktorými si chceli uctiť pamiatku svojich zosnulých predkov, ale zároveň sa aj chrániť pred zlými duchmi.
 
Tradícia nosenia kostýmov sa začala objavovať už v 18. storočí a tiež v 19. a 20. storočí najmä v oblasti Írska, Škótskej vysočiny či na ostrove Mann. S maskami bolo naodmysliteľne spojené aj zbieranie sladkostí od dverí k dverám, ktoré je dodnes typické pre Halloween.
Ďalší znak v podobe vyrezávaných tekvíc do ktorých sa vloží sviečka a predsatvujú tak veľké lucerničky, je rovnako odvodený zo Samhainu. Tekvice sa objavovali takisto už v 19. storočí a prežili dodnes, hoci c minulosti mali prevažne ochrannú funkciu. Ľudia verili, že ochránia ich domov pred vílami alebo zlými duchmi.
 
 
A čo kresťanstvo a Halloween??
 
Zaujímavá otázka, ale omnoho zaujímavejšia odpoveď. V súčasnosti sa 1. a 2. november berú ako samozrejmosť. Chodievame na cintoríny a zapaľujeme sviečky na hroboch. Viete si predstaviť, že by ste to robili na začiatku jari? Ja nie.
 
Napriek tomu sa Sviatok všetkých svätých pôvodne slávil 13. mája a to až do roku 835 nášho letopočtu. Vtedy sa pápež Gregor IV. rozhodol zmeniť dátum a posunul ho na 1. november, čiže na pohanský sviatok Samhain. Niektorí tvrdili, že to bolo kvôli vplyvu Keltov, iní zas, že tento nápad vznikol v germánskych etnikách. Do 12. storočia sa oslava tohto sviatku stala povinnosťou pre všetkých kresťanov v celej Európe. Zahŕňala rôzne zvyky ako napríklad zvonenie zvončekmi za duše v očistci alebo pečenie špeciálnych koláčikov. Deti z chudobných rodín ich potom zvykli zberať rovnako ako sa dnes od dverí k dverám zbierajú sladkosti. Bol to prostriedok modlitby za zosnulé duše (hoci si myslím, že si na nich potom pochutili skôr tie deti :))
 
Podobné praktiky boli zaznamenané aj v Talianksu a dokonca ich spomína aj dramatik a spisovateľ William Shakespeare v jednej zo svojich hier: Davaja šľachtici z Verony (1593). Kresťania, rovnako ako pohania verili v prelínanie dvoch svetov, ktoré sa spájali práve v tento deň a kedy sa dúše mŕtvych mohli na pár hodín opäť vrátiť do nášho sveta.
 
Halloweenske zvyky a obyčaje
 
Kto by dnes nepoznal vyrezávanú tekvicu, neodmysliteľnú súčasť Halloweenu. Tá sa však začala používať až od roku 1837 a pôvodne bola znakom hojného úrodného roku, ktorý mali ľudia za sebou. Predtým než bolo objavené čaro vyrezávanej tekvice sa na tento účel používala kvaka, ktorá však bola menšia a tvrdšia, preto aj došlo k zmene.
Tradičnými farbami sú žltá, oranžová a čierna. V skutočnosti dôvod, prečo sa Halloween nesie v strašidelnom duchu pochádza z rôznych gotických klasických horrorových diel ako sú Dracula či Frankenstein alebo filmy ako Múmia.
 
Jedlá na Halloween
 
Keďže sviatok prichádza v období bohatom na jablká, na stoloch nechába toto tradičné jesenné ovocie. Známe sú najmä kandované jablká alebo kukurica, čiže sú upečené a poliaté roztopeným karamelom. Do jabĺk sa niekedy zvyknú zapichovať malé sviečky a dovnútra sa môžu zapiecť malé prstene alebo mince. Podobne je to aj s dušičkovými alebo tekvicovými koláčikmi.Pripravuje sa tiež tekvicový chlieb, zapekané tekvicové semienka, pečená kukurica alebo rôzne sladké pečivo v tvare lebky, tekvice, netopiera a podobne.

No neviem ako vám, ale mne sa zbiehajú slinky :D
Takže pokiaľ dnes oslavujete, Happy Scary Halloween vám praje

Alexx


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára