Search

pondelok 2. apríla 2012

Harry Potter: začiatky veľkého fenoménu

Máme tu opäť pondelok a s ním aj Top týždňa :)Včera som prešvihla prvý apríl, ale zo mňa si nikto nevystrelil, takže sa nie je o čo podeliť v tomto smere. Popravde som písala poviedku (ano, ja ju sem pridám) a  surfovala po internete. Mimo iné som zapadla medzi fanfiction a vzhľadom na dnešný obed s kamarátkou vznikol nápad na nový top. Tak som si trochu zaspomínala na knihy môjho detstva :))

Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástich narodenín si myslí, že je obyčajný chalan. Potom však začne dostávať záhadné listy, navštívi ho sympatický obor, na jeho radu sa Harry prihlási na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku, naučí sa hrať metlobal a stretne sa v boji so svojim úhlavným nepriateľom. Dôvod prečo sa to všetko stane je jasný: HARRY POTTER JE ČARODEJNÍK!

Je to už dvanásť rokov odkedy bol vydaný prvý diel populárneho príbehu o malom kúzelníkovi s jazvou v tvare blesku na čele. To, čo začalo ako tristo stranová rozprávka sa za jedno desaťročie zmenilo na celosvetový fenomén. Harry si získal priaznivcov v takmer každej krajine a oslovil aj tínedžerov či dospelákov.

Autorkou sedemdielného príbehu a stvoriteľkou Harryho Pottera je britská spisovateľka J. K. Rowlingová. Dobrodružstvá Harryho a jeho najlepších priateľov Rona Weaslyho a Hermiony Grangerovej začali už v roku 1990, kedy Rowlingová postavu vytvorila. Avšak až v roku 1996 odovzdala strojový rukopis (žiadne počítače, to bolo dávno čo? :D) literárnej agentúre. Jej pvý pokus o vydanie bol odmietnutý - pre deti vraj bola kniha príliš dlhá. Úspech dosiahla až na druhý pokus v nakladateľstve Bloomsburry.

Príbeh zožal celosvetový úspech a oslovil každú vekovú skupinu. Malá Edinburghská kaviareň Nicolson´s, kde dlhá púť Chlapca, ktorý prežil začala, stojí dnes moderná reštaurácia. Stala sa takmer pútnickým miestom pre všetkých fanúšikov.

Prvý diel vyšiel v roku 1997 pod názvom Harry Potter a Kameň Mudrcov. Nasledovalo ďalších šesť až po Harry Potter a Dary smrti v roku 2008. Postupné sa každá kniha dočkala aj svojho filmového spracovanie pod taktovkou filmového štúdia Warner Brothers.

Vďaka Harryho príbehom vznikla nová generácia najbohatších detských hercov na svete. Predstaviteľmi odvážnych čarodejníckych učňov sa stali Daniel Radcliffe (Harry), Rupert Grint (Ron) a Emma Watson (Hermiona).

Štúdium prebiehalo na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej (česky Bradavice, angl. Hogwarts), ktorá sa podľa knihy nachádza v Británii, konkrétne v Škótsku. Podľa neovereného zdroja (niekde som to čítala, ale bolo to dávno :)) niekoľko častí sa natáčalo na univerzite v Oxforde. Konkrétne išlo o scény v knižnici. Popravde sa priznám, že už len kvôli tej knižnici, by som chcela v tom filme účinkovať :D

 Každopádne, aj keď Harryho dobrodružný život bol ukončený už pred niekoľkými rokmi, tí, ktorí s týmito knihami vyrástli si na nich vždy s úsmevom spomenú. Medzi nich, pravdaže, počítam aj seba.

Keď už som pospomínala Harryho začiatky pridávam krátke video (bohužiaľ, len obrázky), ktoré zachytáva filmové dospievanie hlavných hrdinov :) 

Vaša
          Alexx






3 komentáre:

  1. výborný článok!..a v tom video sú všetci takí zlatí :) (v Kameni mudrcov)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásny článok.... so všetkým súhlasím....:-)

    OdpovedaťOdstrániť