Search

pondelok 11. novembra 2013

Moje seriály

Mám za sebou celkom fajn pondelok, na to, že to bol pondelok, samozrejme :D
Ráno sa mi trochu nechcelo vstávať, no ale veď komu by sa aj chcelo, no nie? Mala som jeden zo svojich obľúbených predmetov a tiež som prečítala dielo a začala písať seminárnu prácu. Iba začala, lebo potrebujem knihu, ktorú mám doma, takže pokračovať budem cez víkend. Keby som napísala aspoň polovicu bolo by to super. Ale mám kopu plánov, takže ich budem musieť vtesnať pomedzi učenie :)

Na tento článok som sa tešila už dlho a povedala som si, že kedže mám dnes konečne čas tak ho spravím. Je to taká moja rekapitulácia obľúbených seriálov. Respektíve všetkých seriálov, ktoré som videla za niekoľko posledných rokov. Aspoň si na nich pospomínam a je to lepšie než civieť na filmy, ktoré som už aj tak všetky videla. A nedávam ich do žiadneho poradia podľa obľúbenosti -> chcela som, ale asi by som sa nevedela rozhodnúť.


1. Buffy the Vampire Slayer 
Videla som ho pred dvoma alebo troma rokmi a pamätám si, ako som ostala v šoku, lebo sa mi to zdalo neuveriteľne zastarané. Prvá séria začala ešte niekedy v minulom storočí :D
Ale ja som vydržala a nedala sa odradiť a dopracovala som sa až k poslednej siedmej sérii. Zo začiatku som fandila Angelovi, veľkému tajomnému hrdinovi, ale kto už by odolal Spikovi? Ja určite nie a bola som nadšená ako dieťa na Vianoce, keď to konečne vzdala aj Buffy :DD James Marsters bol proste trieda, peroxidové vlasy, kožený kabát a cigareta v ústach. Občas mi chýba, mala by som mrknúť aspoň video alebo si stiahne nejakú epizódu. Neviem sa rozhodnúť, ktorá séria sa mi páčila najviac. Prvá bola dobrá, ešte stredoškolský život a aj šiesta bola dobrá (keďže Spikovi som fandila), ale nepáčili sa mi tie Buffyne seba deštrukčné sklony a ako svoj neúspech a životnú depku hádzala na iných.
7/10

2. Angel
Spin off k BtVS a tiež sa vydaril. Pôvodne vytvorený preto, lebo režiséri u Buffy si povedali, že Angel je potenciál, ktorý by si zaslúžil vlastný seriál. Dobre spravili. Myslím, že to bolo nakoniec päť sérii, kde sa postupne objavovali samé známe tváre. Najlepšia bola prvá a druhá séria. Potom sa objavila Darla a proroctvá a začalo to ísť z kopca. Nepáčilo sa mi ako to dopadlo s Cornéliou, lebo ona bola pre zádumčivého Angela úžasným protipólom. Wesley bol jednotka a Lorn, zelený démon empatik mi vždy zlepšil náladu. Aj Spike sa občas mihol a v poslednej sérii už v LA sídlil natrvalo, ibaže celý seriál skončil tak otvorene. Buď to som sa ja už k ďalším epizódam nedostala, alebo jednoducho nie sú, ale na môj vkus to ostalo neuveriteľne otvorené, žiadalo by si to záver.
7/10

3. The Vampire Diaries
Neviem, či k tomuto treba vôbec niečo písať :D Tento seriál ovplyvnil moje záujmy, moju Stredoškolskú odbornú činnosť, podnietil ma k založeniu blogu a hlavne mi pomohol rozvíjať moje pisateľské hobby :) Myslím, že zo všetkého, čo som doteraz videla mi dal asi najviac a mala som ho ozaj rada, veď to bol hotový fenomén. Lenže dosiahol svoj vrchol - osobne myslím, že to bola tretia séria - a potom úroveň začala upadať. Dobré postavy zomreli a tie nové za veľa nestáli. Dej strácal svoju zaujímavosť a postupne sa z toho stávalo neuveriteľné klišé. Mojím najobľúbenejším párom boli sprvu Damon a Elena - kým to nezačala byť hra na mačku a myš, potom Klaus a Caroline - u nich som púšťala z uzdy svoju fantáziu a výsledkom boli poviedky, no a v neposlednom rade Katherine a Elijah - aj keď v mojej tvorbe nedostali veľa priestoru, ale ich príbeh má čosi do seba. Neviem, ako sa situácia vyvíja teraz, ale snáď im to niekedy vyjde.
9/10

4. True Blood
Výstrelok! Celkom vážne :D Keď som písala SOČ-ku hľadala som filmy a seriály s upírskou tematikou a True Blood bol jedným z nich. Pozrela som si ho z akademických účelov (Veď čo ak by sa niekto v diskusii spýtal? Nechcela som vyzerať hlúpo, že som ho v práci spomínala a nepoznám ho.) Vtedy to boli ešte len štyri série a štvrtá bola len s titulkami. Po pár minútach prvej časti prvej série som si povedala: Čo do čerta...? No nechápala som. Bolo to dosť extrémisticke. Sex, porno, drogy, alkohol, vraždy na dennom poriadku a bol to dosť krvák. Ale na druhej strane, keď si človek trochu zvykne, bola to príjemná zmena po romantických denníkoch a to nespomínam, že som vtedy čítala Twilight :D
Samozrejme, Bill to prehral na celej čiare v momente, keď sa prvý krát objavil Eric. Dlhé vlasy sa mi na ňom páčili a nechápem prečo ho niektorí kritizovali. Po troch sériach sa to však tiež začalo rúcať a budúcu jar by už mala byť sedmička. Všetko začalo byť príliš fantasy, pozitíva sa strácali... Päťku a šestku som už pozerala systémom čakania. Čakala som, kedy sa konečne objaví niečo zaujímavé a ono stále nič. Skoro som im neodpustila záver šiestej série, ale hovorí sa, že Eric to napokon prežije. Ktovie. Ak nie, ani mi to nestojí za námahu pozerať ďalej. 
6/10

5. The Borgias
Mega úžasný seriál a asi jeden z mála, u ktorých nedošlo k úpadku postupom sérii. Mojou jedinou výhradou k nemu je neukončenie, ostal celkom otvorený na konci tretej série a praktický odstrihnutý na vrchole samotnej histórie španielskej dynastie. Postavy v ňom však boli dynamické, historicky hodnoverné a celé sa to nieslo v duchu vrcholnej renesancie v jej centre - Ríme. Napätie sa stupňovalo a najmä tretie séria bola podľa mňa skvostom medzi seriálmi celkovo. Temná, napätá a s definíciou mena Borgia. Takisto seriál, ktorý sa preniesol do mojej tvorby - jedna momentálne prebieha (Sins of the siblings). Vzťah Cesareho a Lucrezie pôsobí akoby sa naozaj stal tak ako ho podávajú. Ja sama verím, že nech to bolo akokoľvek, boli viac ako súrodenci, lebo klebety, klebety, ale bez vetra sa ani lístok na strome nepohne. 
Rovanko vynikajúce obsadenie. Jeremy Irons je pre svoju rolu ako vystrihnutý. V skutočnosti jeden z mojich obľúbených hercov, videla som ho asi v piatich alebo šiestich rôznych filmoch a občas skutočne za niečo stáli len preto, že tam bol on :)  Oh a ešte ma doviedol k založeniu renesančnej zbierky v mojej osobnej knižnici ;)
10/10 

6. Borgia
Aby som bola trochu objektívna - a z absolútnej nudy, kým som čakala na tretiu sériu The Borgias - som si stiahla európsku adaptáciu, ale bola som neuveriteľne sklamaná. V porovnaní s kanadským spracovaním bolo prostredie nezaujímavé a prázdne, nikto by nepovedal, že ide o renesanciu a v Taliansku, postavy boli fádne, kostýmy nevýrazné a celá zápletka nudná až som začala preskakovať diely. 
Jediné, čo by som mohla hodnotiť kladne boli niektoré historické fakty, ktoré boli zobrazené lepšie než v kanadskej verzii - napr. priebeh korupcie pri konkláve, vzťah Alexandra VI. s Giuliou Farnesse, rodinné vzťahy a tiež Lucreziino detstvo a prvé zasnúbenia. Cesareho charakter bol miestam tiež zobrazený hodnovernejšie, ale každému, kto by mal záujem o seriál s touto tematikou by som odporúčala ten prvý :)
2/10

7. Once upon a time
Stále ho vysielajú, stále ho pozerám a stále ma baví. To je už čo povedať. Najprv som si myslela, že je to hlúposť, ale potom ma to zaujalo a teším sa na nové epizódy. Práve dnes som videla najnovšiu 3x07. Výhodou je že tento seriál ma v každej sérii 22 častí, takže je rovnomerne rozložený na celú seriálovú sezónu (od októbra do konca mája). Ako obyčajne nefandím veľmi hlavným hrdinom, ale našla som si svoju obľúbenú zápornú postavu ( u mňa sú to vždy "záporací" :D a tej sa verne držím). Rumple a Belle sú môj pár number 1 pokiaľ ide o tento seriál. Držím im palce, aby sa dočkali svojho happyendu. Emma začína krúžiť v milostnom trojuholníku, ktorý dobre nedopadne, ale tak čo už. Viem, že je aj spin off (Once upon in Wonderland), ale to som nevidela a ani ma to nijako neláka. 
10/10

8. Charmed
Seriál môjho detstva. Pozerávali sme ho so sestrou keď sme boli mladšie a minulý rok som naňho tak zbežne mrkla na internete. Bol dobrý a neľutovala by som pozrieť si ho znova celý. Je to proste klasika a trochu výnimka, keďže je to fantasy, ale pre dospelých a s dospelými hercami. Žiadne teenage love story :)
10/10

9. The Originals
Priznávam, že to občas pozerám, ale nijako pravidelne. Ani neviem, či som videla poslednú epizódu... tuším ani nie. Je to skôr také vyplnenie času. Páči sa mi, že je to temnejšie než TVD, ale zatiaľ ťažko posúdiť, takže nehodnotím. Rodinný motív rozhodne oceňujem, vždy sa mi páčilo keď rodina spolupracovala. Tvoria dobrú kombináciu s Klausovým temperamentom, Elijahovou eleganciou a Rebekinou vášňou. Ostáva to otvorené :)
?/10

10. Doktor House
Hanbím sa priznať, že som skoro zabudla, ale napokon je to tu ;)
House bol fenomén mojich mladších čias, ale potom takisto prišiel zlom. Od piatej série to už nie je ono a posledné asi dve som ani nevidela. Sarkastický kripel závislý na vicodine, s nulovou morálkou, ale geniálnym mozgom - na toho sa nezabúda. Kto by nepoznal legendárne hlášky Gregoryho Housa, dnes dostupné všade na internete. Bol jednoducho legendou, ktorá oslovila mladších aj starších. Nebola by to pre mňa kompletná streda, keby som nevidela dve epizódy Housa zalezená na kraji gauča pod perinou :D Cuddyová bola mojou obľúbenou postavou a jej vzťah s Housom bol rozhodne zaujímavejší kým sa nedali dokopy. Napätie a chémia by sa medzi nimi dali krájať a ich spoločné scény vnášali do seriálu plného odborných názvov t správnu dávku reality a zábavy. Nie žeby nekonvenčné liečebné postupy Gregoryho Housa neboli sami o sebe dosť zábavné :D
5/10
!!! Všetci klamú!!! -> vraví doktor House a ja nie som výnimka :DD
10/10 (samozrejme)

11. Doktor Who
Dostala som sa k nemu vďaka kamarátke a tiež z vlastnej zvedavosti. Výlety do minulosti sa mi vždy páčili viac než výlety do budúcnosti, ale toto bolo zároveň jediný raz kedy som madam Pompadour ozaj nemala rada :D
Víťaz medzi všetkými víťazmi spomedzi Doktorov je pravdaže David Tennant, ale ako som sa minulý, či predminulý mesiac vyjadrila v článku, prišla som časom na chuť aj Mattovi Smithovi. Ale Eccleston bol dobrou voľbou a aj vďaka nemu som si seriál obľúbila. Rose takisto vedie a prvé dve série tu boli najlepšie. Tie ďalšie to už nebolo ono. Ale poviedky a knihy stoja vždy za to :)
9/10

12. Torchwood
Zamilovala som sa do Jacka Harknessa :D Takže Torchwood bol mojou prirodzenou zastávkou po Doktorovi. Takisto prvá séria najlepšia a štvorka bola absolútny des. Príliš fantasy dokonca aj na svoje pomery. Kapitán je však dokonalosť sama. Občas som mala pocit, že Jack je ideálna protiváha voči Doktorovi. Rovnako nesmrteľný, cestuje v čase, geniálny mozog, ale stále dosť človek na to, aby život bral viac s humorom, čo sa mi páčilo. No a kabát to celé podčiarkoval :)
8/10

13. Hry o tróny
Dodnes netuším kto je kto v tom seriály. Videla som ho, ale tie postavy som si nedokázala zapamätať. Zrejme nie celkom moja šálka kávy, ale bola to jedna z možností trávenia voľného času, keď nebolo nič iné.
4/10

14. Hannibal
Posledná srdcovka, na ktorej po literárnej stránke ešte stále pracujem (ale o tom potom :D). 
Psychologický krimi seriál pre silné povahy, ako rada hovorievam, ale zvyknete si. Dnes už pri tom dokážem obedovať - kto to videl, pochopí to slovo dnes :)
Vynikajúci seriál s kvalitným hereckým obsadením a teším sa na ďalšie pokračovanie - dúfam, že bude. Je to príbeh dokonalej manipulácie, ktorý dáva možnosť nahliadnuť do mysle vraha netradičným spôsobom. Viac info v článku (október 2013).
10/10

- -> Keď bude znovu čas, chcem spraviť aj filmy & knihy, ale neviem, kedy to bude :) <- -

2 komentáre:

  1. Jééj.... toto bolo naozaj veľmi pekné.... Zhrnutie všetkých seriálov :-) A tiež j super že pomedzi školu ešte stíhaš pozerať nové časti :-) Veľmi pekné ešte raz.... :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) A vieš ako, musíš striedať školu so zábavou, to je jediný spôsob ako prežiť pri zdravom rozume :D

    OdpovedaťOdstrániť