Search

utorok 3. septembra 2013

The Doctor

Teraz trochu z inej strany :D

Skoro neverím, že som to vážne spravila, alebo že to píšem, ale... pozrela som si zvyšné série Doctora Who. Zvyšnými myslím všetky ostatné od piatej po siedmu, kde už nevystupuje v hlavnej úlohe David Tennant ale Matt Smith. 
Pre mňa osobne to bol veľký krok a zrejme ma k nemu dohnala nuda. V každom prípade, nebolo to také hrozné, ako som sa spočiatku nazdávala. Samozrejme Davidovo miesto v mojom srdci je jedinečné, ale aj Matt mal niečo do seba. Len akosi tých negatív je tam viac ako pozitív.

S novým Doktorom prišlo nové všetko. Doslovne. Davidovu regeneráciu využili na úplne nový posun seriálu. Všetko sa zmodernizovalo, akoby posunulo viac do prítomnosti - budúcnosti. Prostredie, dej aj postavy sú viac sci-fi. Dalo by sa povedať, že práve to mi vadilo najviac. S desiatym Doktorom príbehy odohrávajúce sa vo vesmíre a na iných planétach dávali zmysel. Vždy to bola rozumná zápletka, ktorá sa napokon vyriešili vďaka jeho brilantnému mozgu, nečakanému a bláznivému nápadu alebo jednoducho zasiahla veľká dávka šťastia :)

U jedenásteho Doktora je všetko také pretechnizované a často mi dej celkom uniká. Nie žeby som nechápala o čo ide, skôr sa v tom nedokážem zorientovať. Minulosť, prítomnosť a budúcnosť nie sú jedinými prepletajúcimi sa faktormi. Sú premiešané samotné časové linky hrdinov. Skáču zo svojej minulosti do svojej budúcnosti a späť. Menia priebeh dejín a vetu: Čas sa dá prepísať -> za tú by som už vraždila.
Amy Pondová ju povedala zakaždým, keď sa niečo neodvíjalo tak, ako si predstavovala. Nie VŽDY sa čas dá prepísať. 

Jej bláznivá posadnutosť Doktorom, keď už som pri nej, bola trochu od veci, ale našťastie sa to potom trochu upravilo. Ale aj tak. Dievča, ktoré čakalo a Posledný centurión? Trochu veľa aj na mňa.
A čo sa postáv týka, no povedzme, že niektoré sú už asi legendou väčšou ako samotný Doktor. Dalekovia? To už neboli nebezpeční vesmírny nepriatelia. Ich postavy, ak sa to tak dá nazvať, boli vždy najväčší Doktorovi nepriatelia, postrach vesmíru, vražedné monštrá. Nemala som ich v láske, ale to čo im urobili, to ani nie je zosmiešnenie, to je znetvorenie. Veď vyzerali ako plastové, farebné koreničky!!
A Cyber ľudia? Bez nich by to ani nebola samostatná séria. Aliancia všetkých nepriateľov proti jedinému mužovi v diele Pandorika sa otvára? Nemožná situácia, vyvraždili by sa navzájom skôr než by sa dostali k Doktorovi!

A TARDIS? Chudák stará dobrá loď. Z vnútra vyzerala ako detský lunapark!
Dobre, na záver kritiky konštatujem, že to bol jeden obrovský chaos a zmätok v čase a priestore. 0/10

Ale nie som úplne zlá, mám aj nejaké pozitívne veci, čo by som pridala ;)
Po pár epizódach som si na Matta nejako zvykla. Už ma z neho oči neboleli tak veľmi :) Dobré vlasy, to uznávam. Sprvu sa mi nepáčili, ale áno, pasujú mu. Doktor musí mať srandovné vlasy. Aj na oblečenie som si zvykla a motýlika a trápne sako by som prežila, ale nie tie krátke nohavice a čaptavé topánky. Pôsobil ako odrastený študent z deväťdesiatych rokov.
Nový sonický šrubovák však bol fajn. Zmena oproti minulému, ale špeciálne funkcie nikdy nie sú na škodu. K 11-tke pasoval :) 

Rovnako sa mi páčilo ako pozmenili jeho vyjadrovanie. Stále to bola občas technická reč, ktorej nikto nerozumel, ale objavovali sa aj slangové výrazy a celkovo jeho reč a vyjadrovanie boli iné. Mladšie, to slovo by to asi vystihlo. Akoby sa snažil priblížiť mladšej generácii :) 
Najviac u mňa zabodoval s hláškou:
Doktor nestíha. Doktor zmätený.

Hoci nie som spokojná so zmenou TARDIS, ale teraz aspoň vidno, že má naozaj viac miestností. Vieme, že je tam bazén napríklad :D

No a pozitívom, aj keď pre mňa veľmi prekvapujúcim je vzťah Doktora s River Song. Jasné, vedela som, kto to je už keď som to začala pozerať, ale ich scény boli vždy sranda. Spôsob, akým spolu hovorili, neustále doberanie sa a flirtovanie... človek sa aspoň zasmial.
Tardisovský modrý denníček bol dobrý, ale ich vzťah bol takisto jeden veľký časopriestorový guláš. Niekedy to bolo Alexx nestíha, Alexx zmätená :D

No, okej, cítim sa lepšie, keď som si to napísala a teraz idem popozerať nejaké zaujímavosti k 50th anniversary :*

3 komentáre:

  1. Dalekovia ako koreničky :D výstižné :)
    Mne tie príbehy až tak nevadili, páčilo sa mi, že všetko bolo pospájané, aj keď niekedy až príliš zložito, ale tiež sa mi zdá, že s tou pretechnizovanosťou to trocha stratilo čaro.
    Matt bol po Davidovi veľkou zmenou, ktorú som pomaly nerozdýchala :) Ale potom sa mi ten jeho "detský" štýl zapáčil. A teraz znova ďalšia zmena :( no taký je už osud fanúšika Doktora, neustála zmena http://bit.ly/14v0Da3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. Jop, neustále zmeny. Na ten kolobeh si pamätám keď prišiel na scénu David Tennant. Tiež som si pri prvom pohľade povedala: OMG čo to je?? Chcem späť starého Doktora! :D Potom to postupovalo presne podľa tvojej schémy :D

      Odstrániť