Search

štvrtok 16. augusta 2012

Stará Ľubovňa

LOKALITA: Severovýchod Slovenska, Prešovský kraj, Okres Stará Ľubovňa


ĽUBOVNIANSKÝ HRAD:

Dnes len čiastočne zachovalý, ale zrekonštruovaný hrad bol postavený približne v 2. pol. 13. storočia. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1311, kedy hrad patril rodu Abbovcov. Jeho pôvodné názvy zneli castrum Liblou, castrum de Lyblio alebo de Lublow, castrum Lyblyo a arx Lublow.
Hrad pôvodne plnil ochrannú a strážnu funkciu, kěďže sa nachádzal pri významnej obchodnej ceste smerujúcej do Poľska.
Medzi jeho známejších majiteľov patrili Omodejovci  (1308-1312) a Drughetovci (od roku 1315). V roku 1312 patril spolu s 13. spišskými mestami do zálohu venovanému poľskému kráľovi. Počas husitských vojen v rokoch 1432 a 1451 bol značne poškodený a v roku 1553 takmer celkom zničený veľkým požiarom. V roku 1555 hrad začali rekonštruovať spolu s pridaním niekoľkých renesančných prvkov. Neskôr v sedemnástom storčí prešiel ďalšou prestavbou, tentokrát v barokovom štýle.
V roku 1772 sa zálohované mestá a s nimi aj Ľubovniansky hrad vrátili späť Uhorsku, ale význam hradu začal upadať. Využíval sa prevažne ako kasárne a potom ako skladisko. V roku 1819 bol predaný do súkromného vlastníctva , ale kvôli veľkým nákladom na údržbu bol prepustený mestu Stará Ľubovňa v roku 1874. Archeologický a architektonický výskum začal na hrade v 70. rokoch 20. storočia a pokračuje dodnes.
Informácie pre návštevníkov:
Na hrade sa nachádza vonkajšia aj vnútorná expozícia. K vonkajšej patria zachované časti hradieb, brány, strážne veže, bastióny, gotický a barokový palác, renesančná bašta aj studňa. Vo vnútri sa nachádza niekoľko miestností zariadených nábytkom a chladnými zbraňami.
Prístup na hrad je nenáročný, pod ním sa nachádza parkovisko odkiaľ smeruje cesta k hradnej bráne (cca 10 min.)
Na hrade sa chodí so sprievodcom aj individuálne. Toto sú prospekty s informáciami o prehliadke, pokiaľ by ste išli bez sprievodcu (neviem nakoľko to bude čitateľné, ale pri tlači by sa mali dať zväčšiť):
Viac informácii o hrade nájdete na stránke http://www.muzeumsl.sk/

ĽUBOVNIANKSÝ SKANZEN:
Skanzen nachádzajúci sa pod hradom znázorňuje zachovanú dedinu pozostávajúcu z drevených chalúp, gréckokatolíckeho kostolíka, kováčskej vyhne, mlyna, sýpky, stolárskej dielne a roľníckeho a pastierského domu. Verejnosti je prístupný od roku 1985.
Vstupné sa dá zakúpiť samostatne len pre skanzen, alebo spoločné vstupné pre skanzen aj hrad.
Viac info. na vyššie uvedenej adrese.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára