Search

pondelok 20. augusta 2012

Spiš

LOKALITA: Východné Slovensko, Košický kraj, obec Žehra


SPIŠSKÝ HRAD:

Dnes už len zrúcanina pratrí medzi najväčšie hradné komplexy v strednej Európe. Je postavený na travertínovom brale osídlenom už od piateho tisícročia pred naším letopočtom. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1249 kedy uhorský kráľ Belo IV. donačnou listinou povolil spišskému prepoštovi postaviť na vlastné náklady hrad. Hrad sa delí na tri časti: horný hrad a dolné a stredné nádvorie. V poslednej tretine 14. storočia za vlády Ľudovíta I. pribudlo n azápadnej strane nové predhradie - dnešné stredné nádvorie. Hrad bol obývaný až do roku 1638, kedy posledná rodina vlastníkov, Thurzovci, vymreli po meči. Po nich prešiel hrad do vlastníctva rodu Csákyovcov, ktorý ho mali vo svojej držbe až do roku 1948, avšak ho nevyužívali. V tom čase šľachta sídlila v pohodlnejších kaštieľoch v blízkom okolí v Hodkovciach a Bijacovciach, ktoré boli pohodlnejšie než chladný ťažko prístupný hrad na skale.
Medzi predchádzajúcich majiteľov patrili kráľovná Alžbeta (dcéra Žigmunda Luxwmburského) a jej syn Ladislav Pohrobok, ktorí do svojich služieb prijali Jána Jiskru z Brandýsa. V roku 1464 Spišský hrad získali bratia Štefan a Imrtich Záoľskí a uskutočnili mnohé stavebné úpravy. Ich výsledkom bola neskorogotická kaplnka svätej Alžbety. Na Thurzovcov prešlo vlastníctvo v roku 1531 až do roku 1638.
V 18. storočí začal hrad chátrať a jeho skazu zakončil požiar v roku 1780. V súčasnosti je národnou kultúrnou pamiatkou (1961) a tiež je zapísaný v zozname UNESCO (1993).

Expozície:
archeologické nálezy, zbrane, stredoveká kuchyňa, hradná spálňa, mučiareň, gotická kaplnka sv. Alžbety

Aktuálne informácie nájdete TU spolu s cenou vstupného, otváracími hodinami prípadne kontaktmi.
A ešte aj na stránke http://spisskyhrad.com/

Dva videá, ktoré približujú Spišský hrad. Prvé je skôr výkladové, ale druhé je veľmi pekne umelecky spracované :)

Kam v okolí?
  • Travertínová kopa Dreveník
  • Spišský salaš
  • Spišská kapitula
  • Sivá brada
  • Levoča

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára