Search

streda 29. januára 2014

Skúškové seriály

Skúškové obdobie. Čas, ktorý väčšina ľudí strávi nad knihami a dopuje sa kofeínom či už v podobe kávy, coca-coly alebo absolútne odporných energetických nápojov. Pravdaže to by som nebola ja, keby som nebola výnimka. V mojom prípade teda prišlo skúškové a ja som sa po internete začala rozhliadať po zaujímavých seriáloch, knihách, poviedkách a tak podobne. Prekvapujúco som však zistila, že nie som jediná (zďaleka nie), ktorá v čase maximálneho učenia hľadá všetky možné únikové cesty :D

Prvý seriál, ktorý som si našla - ako obyčajne celkom náhodou bol Empire. V českom preklade Císař

Augustus a v slovenskom Rímska ríša. Alebo naopak. To však nie je podstatné, keďže ja som verná originálom :) Bol to príbeh o Gaiovi Octaviovi, neskoršom prvom rímskom cisárovi, ktorý prijal meno Augustus. Samotný príbeh bol po historickej stránke brak a stvárnenie postáv takisto nič moc. Mojou najväčšou výčitkou bol Antonius. Ja viem, že dejiny k nemu neboli mimoriadne láskavé a jeho povesť hráča, pôžitkára a alkoholika sa tiahne románmi aj historickými hrami, ale určite nebol až natoľko patetický akým ho vykreslili tvorcovia. Myslím, že to určite po politickej stránke dotiahol ďalej, veď bol súčasťou augustovho triumvirátu a blízky priateľ Caesara, ale v seriály ho naozaj vykreslili podľa toho prvého opisu.

Octavius rovnako prešiel veľkými zmenami z rozmaznaného o verejnú mienku sa nezaujímajúceho playboya k mladému cisárovi, ktorý si uvedomoval zodpovednosť svojho úradu aj intrigy a pakty, ktoré sa odohrávali v jeho okolí. Emily Blunt výrazne zahviezdila v role cnostnej vestálky, ktorá sa nebála postaviť na stranu pravdy a táto rola jej pasovala. Napriek tomu však jediným hodnoverným historickým faktom ostáva zavraždenie Caesara v prvej časti, myslím. 
Celkovo by som tento seriál zhodnotila ako jednorázovku. Dal sa pozrieť raz a necítim nutkavú potrebu sa k nemu opakovane vracať.

Potom je tu pravdaže Dracula, ku ktorému sa vo všeobecnosti nebudem rozpisovať, lebo som mu tento mesiac už venovala jeden samostatný článok. Aj tak by som sa však rada pristavila pri finálnej časti, ktorú som mal možnosť vidieť minulý víkend. 
Už teraz sa začínam tešiť na druhú sériu a budem pozorne sledovať novinky na webe aj na facebookovej stránke. Happyend Miny a Alexandra bol očakávaný, ale napriek tomu ma viac zaujal fakt, že sa výrazne zmenili niektoré vzťahy a "zlá" strana sa o dosť zredukovala.
Aj preto som na novú sériu zvedavá. Ako sa bude vyvíjať, keď v závere prvej vyvraždili polovicu postáv?
V prvom rade je to Mr. Browning, na ktorom doktor Van Helsing konečne zavŕšil akt svojej dlho očakávanej pomsty. A ten prebehol vskutku famózne vzhľadom na to, že ho vypili vlastné deti, Draculovou krvou premenené na upírov. Následne všetci ľahli popolom v dome, ktorý Van Helsing podpálil. Payback is a bitch!
Lady Jayne sa tiež stretla so svojim osudom priamo z Alexandrových rúk, aj keď by sa mu malo pripísať k dobru, že jej dal možnosť cúvnuť. Možno predsa len nebol až taký vypočítavý vo vzťahu, ktorý s ňou nadviazal. Jayne by samozrejme ústup považovala za porušenie vlastných pokrútených morálnych zásad a napokon skončila nabodnutá na nejakú železnú tyč. Radšej žiadala o smrť, než aby mala byť nedajbože premenená, ale povedzme si to rovno, čo za idiota by to bol, keby ju premenil??
Týmto vývojom udalostí Rád draka stratil svoje vedúce osobnosti, ale na druhej strane sú tu nové osobnosti viac než súce do vedenia. 
Harker (ako ho stručne a jasne označuje Alexander ;) ) definitívne zmenil strany. Viac nie je nič, čo by ho držalo medzi tzv. dobrými (tzv. preto, že dobro a zlo sú tak relatívne pojmy, že si tie skratky a úvodzovky skutočne nemohla odpustiť). Mina ho celkom opustila a späť ju rozhodne nemohol získať svojou účasťou na sabotáži Graysonovej práce, ktorá stála život mnoho nevinných ľudí, vrátane jeho bývalého kolegu z novín. Podľa mňa to však len ešte viac podnietilo jeho túžbu po pomste voči Alexandrovi. Niektorí ľudia sa nedokážu preniesť cez odmietnutie. Je to o, koho by som v ďalšej sérii tipovala na vedúce postavenie v Ráde draka. Nikto kompetentnejší a s väčšou fanatickou posadnutosťou tam už totiž neostal.
Doktor Van Helsing je kapitolou sám pre seba. 
Na začiatku by som nikdy nebola predpokladala takýto vývoj udalostí či už v deji alebo v samotnom jeho vzťahu k Draculovi. Práve preto ide v jeho prípade o obrovský posun a myslím, že aj kľúčový. Ak by sme však mali jeho konanie nejako zdôvodniť, myslím, že sa mu jeho konanie nedá vytknúť. V minulosti stratil všetko a všetkých, na ktorých mu záležalo a nikdy som nezistila žiaden dôvod toho zákroku. Nikdy sa netajil tým, že chce pomstu a Dracula preňho bol iba prostriedkom k jej dosiahnutiu. Možno by sa všetko aj podarilo nebyť zásahu osudu v podobe Miny Murray. 
Tam sa ich spoločné cesty rozišli a Van Helsing sa podľa všetkého rozhodol zmeniť strany súdiac podľa jeho posledného stretnutia, kde ponúkol pomoc Hrkerovi a odhalil Draculu a v budúcnosti aj všetky jeho slabiny. A čo je jeho najväčšou slabinou? Mina.
A v neposlednom rade je tu ešte Renfield. Naozaj dúfam, že ho Van Helsing nezabil a že prežije, lebo bol jednou z mojich obľúbených postáv. Dominantný, sebaistý, inteligentný a do istej miery jediný, kto bol schopný kontrolovať ako Draculu tak aj Alexandra Grysona. Navyše jediný spojenec, ktorý by mu v konečnom dôsledku ostal.
A kto mi ešte ostal?? Lucy :D
Teším sa na jej ďalší vývoj. Bude rozporuplnou postavou, lebo na jednej strane tam bude nenávisť k Mine a Alexandrovi a jej pravdepodobné spojenectvo j Johnatanom, ale na druhej strane bude upír a teda stvorená Draculouvou krvou. Tým pádom mu bude podriadená a mala by vypočuť jeho volanie alebo jeho príkazy. Čo teda zaváži viac? Byť dvojitým agentom je niečo, na čo by som sa rada pozrela v jej prípade :)
Budem sa tešiť... ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára