Search

pondelok 12. novembra 2012

TVD 4x05 - The killer

Soo, máme tu novú recenziu. Tie moje anglické úlety si nevšímajte, mala som dnes priveľa angliny vrámci čítania a pozerania. Akosi som sa rozhodla, že pozerať seriály po anglicky je lepšie ako sa rozčuľovať nad slovenským prekladom. Thanx Krista, vlastne si ma k tomu naviedla ty, OUAT je perfektný a druhá séria tiež začala celkom dobre :) Teraz k TVD...
 
V prvom rade náš lovec. To bolo husté, ako si do svojho luxusného pojazdného domčeka dovliekol odseknutú ľudskú (:D) hlavu. Keď tak uvážim, že Klausova luxusná rezidencia stojí pravdepodobne v prominentnej časti mesta, je stále viac zarážajúce akí ignoranti tam vlastne žijú. Zrejme si opäť nikto nevšimol, že chlapík po ulici nesie zakravenú plachtu a v nej časť tela. Ale napokon nikomu nevadilo ani keď Jeremy pred časom zabil hybrida pred prahom domu, potom si na pár hodín odišiel a telo zlikvidoval až potom. Takisto keď Klaus hádzal dosky záhradného plôtika do Eleninho domu, alebo keď rozbíjal vchodové dvere pomocou zrolovaných novín. Nevadí, posuňme sa ďalej.
Ktovie čo sa to tam črtá za spojenectvo medzi Connorom a profesorom Shanom? Shane bude mať v pláne niečo viac.  Na druhej strane ako raz povedal Damon, nikto len tak neprechádza cez Mystic Falls. Ak o tom lieku vie alebo aspoň tuší, pre koho ho chce?
 
Connorova akcia v Grille bola ukážka zúfalstva. Áno fajn, beriem, že chce svet zbaviť zla a zrejme si aj vyškoliť nového pomocníka v osobe Jeremyho, ale úprimne toto bola od začiatku jasná samovražda. Možno je super lovec, ale predsa len doslova pozvať na jedno miesto štyroch upírov a minimálne ďalších troch hybridov je predsa len dosť nestála stávka. Po tých odpovediach naozaj musí zúfalo prahnúť. Napokon ho stáli život. Na druhej strane priznávam, že tie jeho pastičky boli premakané. Mohol svoju kariéru skúsiť radšej v armáde, bol by ľudstvu prospešnejší a možno by si aj požil trochu dlhšie.
 
April má úžasnú smolu. Vždy sa primotá do situácie z ktorej ju musí vytiahnuť ovplyvnenie, tentokrát pre zmenu od Caroline. Už som to spomínala, ale ak to takto pôjde ďalej začne jej to kvapkať na mozog. Nedávno som v spoileroch čítala, že sa bude tak trochu pokúšať o Matta a v tejto epizóde to aj bolo vidieť. Robila naňho doslova psie oči. Jeremy to bude mať ťažké, ale nakoniec aj tak skončia spolu. Prvým krokom je, že sa ju pokúšal ochrániť. Najprv pred Connorom a potom jej dal svoj náramok. Schvaľujem mu to, lebo je to fajn postava a myslím, že je jedným z tých, ktorí si od začiatku seriálu prešli najväčšími zmenami. Videli sme najhoršie fázy jeho dospievania, jeho emo obdobie, feťácke výkyvy s Vicky aj stret s upírmi pri Anne. Zaslúži si konečne normálne dievča. Prvé dve boli upírky a Bonnie by som tiež neoznačila za príklad normality. April je fajn, len by som ju urýchlene zasvätila do tajov života v Mystic Falls, inak to bude mať ťažké. Ak by jej mal zakaždým niekto vymazať spomienky, to aby mali niekoho na rýchelj voľbe.

Netuším kam smeruje Bonnie s profesorom Shanom, ale tie ich terapie s kyvadielkom a hypnózou mi prišli ako zbytočné vypĺňanie času. Prakticky nič výnimočné nespravili. Jedine myslím, že ju na chvíľu fakt dokázal zhypnotizovať, keď si zložila tú náušnicu a nevedela o tom. Mala by popracovať na pevnej vôli, alebo tak verejne nevyhlasovať, že čarodejnice sa nedajú ovplyvniť. A tá záverečná scéna, keď zapálila všetky sviečky naokolo okrem jednej jedinej priamo pred ňou, bola okopírovaná z prvej série, kedy to isté spravila v starostikon dome. Bolo to ešte v čase, keď si svoje čarodejníctvo nepripúsťala tak ako teraz. Vtedy to považovala za niečo výnimočné a úžasné. Myslím, že sa celkovo opäť prejavilo, že moc ľudí mení. Kedysi bola rada, keď zvládla zapáliť sviečku a teraz by scela zvrátiť smrť a rozčuľuje sa, že sa to nedá. Na chvíľu nedokáže čarovať, podotýkam, že si za to môže sama, a je v koncoch. No comment, Bonnie.

Na záver som si nechala svoje dva trojuholníky. Tento seriál ma núti prehodnocovať môj vzťah ku geometrii. Takže najprv to bude Stefan, Damon, Elena.
Skutočne sa stáva až zarážajúcim ako sa 95% epizód zaína Eleniným prebúdzaním. Keď nevedia ako začať, toto sa vždy osvedčí. Len sa to stalo otrepaným koľkokrát to už zopakovali. Čo takto skúsiť nejakú novú alternatívu?

Tiež by bolo pekné, konečne sa rozhodnúť či chceme Elenu hrdinku, alebo Elenu v depresii. Raz je z nej najsilnejší človek akého všetci poznajú, všetkých zachraňuje (no, snaží sa) a v ďalšej chvíli je v totálnej depke a vylieva srdce denníčku. Môj denník na tom síce nie je lepšie ale že sa jej chce vypisovať tie svoje žvásty, no to sa jej čudujem. A naozaj si nemyslím, že v meste kde sa vyskytuje psychopatický lovec je najlepší nápad dávať na papier svoje znepokojenie nad statusom upír. Na druhej strane však zrejme potrebovali divákom pripomenúť prečo sa seriál volá Upírske DENNÍKY. Elena by mohla niekedy napriek komplikovanej situácii vyčariť aspoň náznak úsmevu. Keď sa budem musieť ešte pár epizód pozerať na jej deprimovanú tvár asi začnem preskakovať scény v ktorých sa vyskytuje a praštím aj s recenziami. Mala by sa začať dívať na svet z tej pozitívnejšej stránky a užívať si kým sa dá. Jej život je permanentne na vlásku a až ma zaráža, že sa z nej ešte nestala hedonistka.

Pokiaľ ide o Damona, tak síce neschvaľujem Stefanove spojenectvo s Klausom (je z veľmi nesprávnych príčin), ale je predsa dospelý a môže robiť svoje vlastné rozhodnutia. Nemusí všetko vešať bratovi na nos. Damon sa mu tiež nezveruje s každým detailo, aj keď priznávam, že tot je dosť podsatný detail. Síce mu to napokon povedal, ale Damon za seba opäť nechal konať svoju nemysliacu časť. To ich večné handrkovanie o Elenu skončí jej definitívnou smrťou. Takže áno, pre tentokrát dávam Stefanovi bod za logické uvažovanie a zdrogivanie Damona. Scenáristi si totiž akosi povedali, že vyradia Damonovu najlepšiu časť, lebo to čo nám ukázali v tejto epizóde bolo veľmi chabé ospravednenie môjho obľúbeného upíra (jedného z nich :)).

K Eleninej scénke s Damonom a kušou na začiatku nemám veľmi čo povedať, hádam len to, že mi to prišlo neskutočne umelé. Damon je 20x starší ako ona a keby chcel tak Elea by  stotine sekundy letela cez miestnosť. Neviem, či je najlepší nápad zväčšovať jej ego ešte viac, než je teraz.
A ja viem, že naša drahá dvojníčka si len teraz prešla premenou a je prakticky nováčik, ale pre niektoré chyby scenáristov sa nedajú nájsť výhovorky. Kedysi dávno keď sa premenila Caroline dokázala počuť všetko v okruhu niekoľkých kilometrov pokiaľ sa sústredila (vráťte sa k scéne kde počula ako jej mama postrelila Stefana a Damona pri spolupráci s Masonom Lockwoodom). Teraz Stefan telefonoval pred budovou a Elena stojaca pri okne, kde by mu so svojim zrakom bola schponá aj čítať z pier sa spýta Damona s kým to hovorí? No ja neviem, toto bolo poriadne vedľa :(

Zabitie Connora schvaľujem, veď napokon lovci sú niečo o čo nie je núdza. Sotva jeden umrie už ďalší dvaja stoja v rade. Ale Elena bola opäť napoly hrdinka napoly v depke. Keď sa raz niečo stane, a raz niečo spravím jednoducho za to prevezmem zodpovednosť. Výčitky nič nevyriešia ani nezvrátia to, čo sa stalo. To, že lovca zabila bolo správne, lebo chránila svojho brata, svojho rodinu. A tiež bolo vidieť, že si to užíva. Len to potom pohnojila s tým upakaným výrazom a lopatou v hrobe. Na následky som naozaj zvedavá. Uvidíme, ako Elena preskakuje ešte viac než obyčajne.

Napokon tu máme druhý trojuholník  v podobe Klaus, Tyler, Caroline a Hayley. Ups, ono je to už štvorec :DD Caroline má môj veľký potlesk za jej výstup proti Hayley. Páči sa mi, keď dáva najavo autoritu. Keď to vezmeme tak majetnícy, prakticky sa jej iné dievča nanominovalo do vzťahu, do mesta, do domu jej priateľa... Len nech ju pekne usadí. Už som si hovorila, ako to Tylerovi pekne vytmaví a aj to dobre začalo, len to potom Tyler ako obyčajne zpackal keď sa dostavil s doslova misionárskym poslaním o oslobodení hybridov. Kde sme??? Podviedol ju predsa, mala mu jednu vraziť a s úsmevom mu zabuchnúť dvere pred nosom. Ten hlupák si neuvedomuje čo má. Každopádne moje zadosťučinenie sa blíži v podobe akcie Miss Mystic Falls na ktorú pôjde Caroline s Klausom, ale to už prezrádzam dopredu ;)

K Jeremymu sa vyjadrím neskôr keď sa dozvieme niečo viac o jeho začínajúcej loveckej kariére, ale môj celkový dojem z tejto epizódy nebol ktorvie aký. Podľa mňa to bol zbytočne vyhodený čas ako ich pri natáčaní tak aj môj pri sledovaní. Môžem len dúfať, že sa to zlepší. Obrázky nepridávam, lebo mi nestoja ani za to hľadanie. Vidíme sa o týždeň pri ďalšej, dúfam, že už lepšej recenzii :)
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára