Search

nedeľa 4. novembra 2012

Skyfall


V piatok som bola v kine na najnovšiu bondovku a tak si hovorím, že by stála za menšiu rekapituláciu. Článok prezrádza dej, takže ak nechcete poznať obsah, radšej nečítajte :)

Popravde som neprekypovala nadšením, že na ten film idem, lebo v zásade nefandím Danielovi Craigovi. Videla som všetky bondovky, ktoré boli doteraz natočené a hoci Connery je klasika mojím favoritom na Bonda je Pierce Brosnan. Ale chcela som nejaké kultúrne vyžitie tak sme sa s kamoškou rozhodli pre bondovku. Druhou možnosťou boli Paranormal Aktivity a to by nemuselo dopadnúť dobre :DD
 
Kedysi dávno, skôr než som o filme vôbec uvažovala som niekdy počula, že Bonda majú zastreliť a tak si hovorím: Super, aspoň to bude zaujímavejšie. Pravdaže Janes je nesmrteľná postava, ale na začiatku filmu ho jeho kolegyňa naozaj postrelila pri jednej akcii a on padol do rieky. Bežný človek by to neprežil, ale čo je pre 007 nemožné? Zrejme sa dostal na nejaký ostrov, kde strávil pár mesiacov s domorodou dievčinou a alkoholom až kým v správach nevidel oznam o atentáte v budove MI6. Potom si povedal, že je načase sa vrátiť. A to nespomínam, že M mu už medzitým napísala nekrológ a všetci ho považovali za mŕtveho.
Keď je reč o M, ona to v tomto filme naozaj nevyhrala. Hneď na začiatko sa to začína fiaskom, kedy z MI6 niekto ukradne veľmi dôležitý zoznam agentov, ktorí pracujú an rôznych zahraničných misiách. Práve pri nepodarenej záchrane tohto zoznamu Bonda postrelia. Medzitým, kým si on užíva v tropickom raji sa vláda snaží o zosadenie M z funkcie. A kto ju má nahradiť? Voldemort osobne :DD Nie vážne, na jej miesto má byť dosadený herec, ktorý v Harrym Potterovi hral Lorda Voldemorta. V kine sme sa na tom poriadne zasmiali. M pravdaže ani nepomýšľa odísť, rozhodne nie, kým sa situácia okolo zoznamu nevyrieši. Nechce odovzdať oddelenie v horšom stave v akom ho získala. Niekto sa jej nabúra do systému (a to už je niečo henúť systém najlepšej tajnej služby) a vyhráža sa jej smrťou piatich agentov každý týždeň a hrozba je vždy zakončená slovami: Spytuj si svedmomie
 
Keď sa Bond vráti začnú ho preverovať rôznymi testami, či je stále schopný služby. Tento film je iný ako predchádzajúce najmä v tom, že 007 je vyobrazený ako každý bežný smrteľník a nie ako hrdina. Ukazujú jeho slabosti, je unavený, niekedy už nevládze, jeho schopnosti sa zhoršujú. Takto je to aj s testami. Nie je schopný vydržať to čo by mal a dokonca ani nazvládne trafiť cieľ pri streľbe. Napokon však s odretými ušami prejde a M ho pošle hľadať zoznam.
 
Prejde si niekoľkými prekážkami, zabije zlého chlapca a zbalí dievča až sa napokon dostane k mužovi, ktorý stojí za celým zoznamovým malérom. Je to bývalý agent MI6, ktorý sa chce M pomstiť za to, že ho nechala v zajatí aby mohla oslobodiť iných viac agentov. V podstate konala v mene väčšieho dobra, ale on bol jediný, ktorý na to doplatil a to ho samozrejme štve. V skutočnosti je to totálny blázon, niečo ako Joker z Batmana. Musí nosiť špeciálnu protézu lebo keď bol v zajatí vypil cyankáli a povedzme, že ho to doteraz vnútorne zožiera (rozleptalo mu to vnútornosti, len škoda, že vtedy neumrel).
 
Bond ho zajme vďaka posilám, ktoré privolal s pomocou vysielačky od Q. Musím prehodiť aj pár slov o ňom, lebo tí, ktorí boli zvyknutí, že Q je starší šedivý pán zásobujúci Bonda všelijakými hračičkami, ktoré už niekdy v úôvodnom stave nevráti zažijú rovnaký šok ako ja. Tentokrát je toiž Q mladý okulirnatý takmer študent, nad ktorým krútil hlavou aj Bond. Žiadne super autá ani vybuchujúce perá už nie sú a Q sa zaoberá prevažne počítačovou sieťou. Vlastne je to taký súkromný heker pre MI6. V skutočnosti nie je celkom na zahodenie :) Je to jedna z tých lepších zmien, pre ktoré sa scenáristi rozhodli.
 
Samozrejme super strážený väzeň im  z centrály ujde a Bond pôjde za ním. Až pri prenasledovaní si uvedomí, že to všetko je súčasťou vopred vymysleného a prepracovaného plánu. Snaží sa zachrániť M, ktorá je na súde, kvôli úteku toho blázna a ukradnutiu zoznamu. Súdne sa ju tam snažia zosadiť. Bond sa k nej dostane v poslednej chvíli, kedy už v súdnej sieni prepukla streľba, ale jeho genialita situáciu zachráni. Vie, že sa potrebuje dostať na miesto, kde by bol vo výhode a preto spolu s M odídu na miesto, kde sa Bond narodil - Skyfall v Írsku. Jeho rodičovský dom je celkom prázdny je tam len starý hájnik. Táto časť, keď pripravovali rôzne pastičky a výzbroj na obranu domu (pozostývala z dvoch pušiek, jednej pištole, trochy dynamitu a jedného nože) mi pripomínala skôr film Sám doma, len to nebolo také zábavné, pravdaže.
Aby to malo ten správny efekt Bond si nakoniec vyhodí vlastný dom do vzduchu, ale predtým pozabíjajú všetkých zabijakov, ktorých na nich poslali. Pán B (ako blázon, ktorý vypil cyankáli) príde až nakoniec a prenasleduje M do starej kaplnky kam unikla spolu s pánom hájnikom tajnou chodbou. Drží M zbraň pri hlave, ale samozrejme zasahuje v poslednej chvíli Bond a zabije ho starým dobrým železom, ako sa hovorí. Hodí doňho nôž. M mu však zomiera v náručí, kvôli zraneniam, ktoré utrpela.
 
Celý film končí vlastne rovnako, ako kedysi všetky bondovky začali. Bond prichádza do kancelárie spolu s mladou ženou (tou, ktorá ho na začiatku postrelila) a ona sa mu oficiálne predstaví a povie, že sa nevracia do terénu a radšej bude sedieť za stolom. Je to Eve Moneypenny. Potom Bond vojde do kancelárie nového M a spotešením sa hlási do služby.
 
Každopádne sa aspoň nemusíme obávať, že by bondovky v dohľadnej dobe končili :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára