Search

streda 12. marca 2014

Filmový večer na katedre - Maria Antoinette

Životopisný, historický film o francúzskej kráľovnej Márii Antoinette s rovnomenným názvom od režisérky Sofie Coppola z roku 2006 bol dnes večer na programe nášho filmového stretnutia na katedre histórie. Bola som na filmovom večery prvý krát, ale určite ešte pôjdem.

Film som predtým nikdy nevidela, ale bol mi známy z počutia. Aj som si niekoľko krát hovorila, že by som naňho pozrela, ale ostalo len pri tom uvažovaní ;)
Zopakujem niekoľko informácii, ktoré nám k filmu poskytol náš vyučujúci doktor, ktorý stretnutie viedol. 
Je to film, ktorý, v prvom rade, obchádza veľké historické udalosti francúzskej revolúcie v roku 1789, aj keď sa pravdaže vyskytuje v pozadí, ako pevný bod, ktorý nie je možné obísť. Režisérka, prekvapivo americká - s ohľadom na francúzsky historický film, sa zamerala najmä na osobný život kráľovnej známej svojimi výstrednosťami, rozhadzovačným spôsobom života, extravagantnými účesmi a zmyslom pre módu a nikdy nekončiacimi zábavkami. 

Príbeh zobrazuje život najmladšej dcéry Márie Terézie, ktorú v pätnástich rokoch vydali za francúzskeho dauphina Ľudovíta Augusta, neskoršieho Ľudovíta XVI, popraveného pod gilotínou ako občana Kapeta počas Veľkej francúzskej revolúcie. Princeznin život sa prezentoval ako zlatá klietka, čo je do veľkej miery pravdivé. Bez akejkoľvek pripomienky domova, prakticky ešte ako dieťa, boa vhodená do celkom cudzieho prostredia, k manželovi síce láskavému a chápavému, ale zároveň neschopnému naplniť manželský akta tým spečatiť mier medzi Rakúskom a Francúzskom, za čo, samozrejme, bola vinená Mária Antoinetta, aj keď skutočným vinníkom bola vrodená vada u kráľa, ktorá bola napokon chirurgickým zákrokom odstránená a manželský pár splodil korunného princa a dediča (na trón sa nikdy nedostal).

Pozitívom filmu je autentické prostredie, dalo by sa hovoriť o originálnom, keďže režisérka získala povolenie a film sa natáčal priamo vo Versailles a okolí, objavuje sa napríklad Malý Trianon alebo rozľahlé záhrady :) - ->pekná pripomienka výletu dovolenky z pred pár rokov
Rovnako na skvelej úrovni sú kostýmy, ktoré sú prepracované a je vidieť, že si niekto dal skutočne záležať. Ako som sa popri filme dozvedela, tieto kostýmy boli ocenené :)


Do istej miery bol film založený hodnoverne, vyskytovali sa originálne citáty - niektoré z nich v skrátenej verzii - skutočné situácie a osobnosti, pravdaže, ale všetky tieto udalosti spadali výrazne do súkromného kráľovninoho života. Na druhej strane je pravdou, že Mária Antoinette sa v politike výrazn neangažovala a svoj život prežila v luxuse mimo hlavného mestá, kde jej jedinými problémom bola garderóba, šperky a účes (no dobre, až tak povrchná možno nebola, ale existujú historické dôkazy na to, že bola hlúpa keď sa vydávala - s prihliadnutím na jej postavenie vtedajšie ako dcéra Márie Terézie aj budúce - ako francúzska kráľovná - a hlúpa aj ostala).

Objavila sa tiež trochu skreslená verzia jej aféry s Axelom von Fersen, historické stretnutie Ľudovíta XVI. s Jozefom II. a tiež pamätná veta (prvá aj posledná), ktorú kráľovná adresovala milenke Ľudovíta XV. madam du Barry.

Čo sa označuje ako negatívum je hlavná hrdinka, Kirsten Dunst, nie kvôli nej samej, ale preto, že počas
celého filmu, zobrazujúceho devätnásť rokov Márie Antoinetty, ona ostáva stále rovnaká, či už v pätnástich alebo v tridsiatich štyroch rokoch.
Čo vytýkam ja, je ohavný výber hudby. Film situovaný do osemnásteho storočia a na maškarnom plese tancujú na rockové pesničky, počas prechádzok vo Versailles v pozadí zaznieva anglická, resp. americká pop kultúra :/ Body dolu za toto. 

Ak by som mala celkovo hodnotiť na stupnici od 1-10 tak ako 5.
Nemám problém pozrieť si ho znovu, ale po historickej stránke mi veľa nedal, lebo v mojom repertoári sú podľa mňa iné historické filmy s veľkým H :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára